3 Nisan 2010 Cumartesi

Yıkamadan Önce Etiketini Okuyun !

Yıkamadan Önce Etiketini Okuyun !





Tekstil ürünleri üzerinde yer alan etiketlerdeki yıkama talimatlarını içeren grafik sembollerin, toplumun çoğunluğu tarafından bilinmemekte, bundan dolayı da birçok giysinin kullanılamaz hale gelmektedir.



Tekstil ürünlerinin en uygun nasıl kullanılacakları, yıkanacakları ve kurutulacaklarının grafik sembollere bakılarak anlaşılabilmektedir. Bunun yanı sıra şu uyarılara da dikkat edilmelidir:



Kuru temizleme sembolü olan bir giysi, çamaşır makinesinde ya da elde yıkandığında, çekme veya genişleme olabilir, ürün kullanılamaz hale gelir.



Etiketlerde tekstil ürünlerinin nasıl yıkanacağından, ütüleneceğine kadar önemli tüm bilgiler bulunuyor.



Ayrıca, sararmaları önlemek için lekeler yıkama işlemine geçilmeden çıkarılmalı, düşük sertlikte su kullanılmalı, bulanık sularla yıkama yapılmamalı.



Grileşmeyi önlemek için çamaşır makinesi çok doldurulmamalı, elde yıkama yapılırken ısı düşük tutulmalı, yıkama süresi, yıkama suyu fazla olmamalı.



Tüylenme ve pamuklanmanın önlenmesi amacıyla, yıkama sırasında sürtünmeyi azaltmak için çamaşır makinesi çok doldurulmamalı. Tüy bırakan çamaşırla, tüy çekenler birlikte yıkanmamalı ve yıkama maddesi gereğinden az konulmamalı.



Uyarılar arasında, yıpranmanın önüne geçebilmek için yıkamadan önce yırtık ve söküğü olan giysilerin onarılması, çamaşırlarda toka ve fermuar kısımlarının kapalı tutulması gerektiği de bulunuyor.



Tekstil ürünlerinin üzerindeki teknik etiketlerin dikkate alınmamasının, bu ürünlerin ekonomik ömrünün kısalmasına, dolayısıyla ekonomik kayba neden olmaktadır. Tekstil ürünleri için yapılan harcama ailelerin giderleri arasında önemli yer tutmaktadır. Teknik etiketlere uyularak bu harcamalardan tasarruf sağlanabilir. Tekstil ürünleri içinde önemli yer tutan giysiler üzerindeki teknik etiketler bu ürünlerin kullanım kılavuzlarıdır. Paramızı vererek aldığımız giysilerimizi daha kaliteli bir halde ve daha uzun süreli kullanabilmemiz için bu etiketlerin anlamını bilmeli, bu etiketlerdeki uyarıları dikkate almalıyız. İnsanların günlük yaşamlarında kullandıkları giysiler çok farklı özelliklere sahiptir ve bu ürünlerin yıkama, kurutma, ütüleme gibi uygulamalara dayanıklılığı çok farklıdır. Çok beğendiğimiz ve bütçemizden ayırdığımız parayla satın aldığımız ve çok hoşumuza giden bir giysiyi, teknik etiketine dikkat etmememiz halinde ilk yıkama, kurutma, ütüleme ya da bir başka uygulamayla kaybetme riskimizin büyük olduğu bilinmelidir. Böylesi tatsız bir olayla karşılaşmamak için giysiler üzerindeki teknik etiketlerde bulunan sembollerin anlamının bilinmesi gerekiyor.



Giysilerin üzerlerindeki teknik etiketlerin dikkate alınmamasından yalnızca aileler zarar görmekle kalmamakta, satın alındıktan kısa süre sonra kullanılamaz hale gelen, başka amaçlar için kullanılan ya da çöpe atılan giysiler nedeniyle ülke ekonomisi de kayba uğramaktadır. Giysilerin tüketimi çok yoğun ürünler arasında olması nedeniyle uğranılan ekonomik kaybın boyutu da çok büyüktür. Tekstil firmaları başta olmak üzere basın ve yayın kuruluşlarının, faaliyetleri nedeniyle özellikle kadın ve genç kızlara yakın olan sivil toplum örgütlerinin, tekstil ürünleri üzerindeki teknik etiketlere ilişkin toplumun bilgilendirilmesine katkıda bulunmaları gerekmektedir.

1 yorum:

ece dedi ki...

bu etiket okuma konusunda toplum olarak biraz zayıfız galiba buna bende dahilim sonrada yanlış yıkama teknikleriyle ürünleri bozuyo neden bozuldu diye üzülüyoruz bu yazıyı okuduktan sonra daha dikkatli olmaya kararlıyım